
Förändringsprocesser
Att skapa, leda eller driva förändring är inte möjligt. Att förändra beteenden är något vi ofta önskar att andra individer, grupper eller avdelningar på företag ska göra för att situationer ska förändras. Ingen enskild person kan dock, med enbart sin vilja, förändra någon annan än sig själv. Tillsammans sker kontinuerliga anpassningar och förändringar. Våra beteendemönster bildas över tid, över generationer – gynnsamma eller inte.
Vi arbetar med att hjälpa till att bryta mönster genom pedagogiska processer, aktivitetsramar för ett lärande som genom övning förkroppsligas. Att initiera förutsättningar för förändring sker genom perspektivtagning, att vi lär tillsammans och övar genom praxis för att den nya kunskapen ska integreras och komma i användning.
Att lära tillsammans
Ingen enskild metod, modell eller medicin passar alla individer, tillstånd eller situationer. Att göra lika för alla – leverera en och samma lösning – bidrar inte till jämlikhet som ofta är syftet, utan riskerar istället bli mycket ojämlikt. Alla som uppvisar liknande utmaningar, responser, symtom, gynnas nämligen inte nödvändigtvis av samma lösning, behandling.
Vi utgår stället ifrån sammanfattad vetenskaplig kunskap om de fenomen och nyckelfaktorer inom kommunikations- och förändringsprocesser som bidrar till förändring. Samma kunskap som ligger till grund för flertalet metoder och modeller. Vi tycker det är bättre att utgå från källan och genom analys använda kunskapen mer flexibelt och precist, anpassat till individ och situation.
Ledarskap
Chef är en titel, ledarskap uppstår när det finns individer som är villiga att agera operatör, det vill säga ta ansvar för andras möjligheter till personlig förändring, lärande. Att vara operatör innebär ett stort ansvar och därmed kompetens avseende kommunikation och relationsbyggande. Vi bidrar med viktig kunskap till din personliga kompetens för ett bättre ledarskap.
Gruppdynamik
Alla sociala grupper; kollegor, ledningsgrupper, familjer eller fotbollslag, genomgår förändringsprocesser utifrån den gemensamma ramen. Vi anpassar oss ständigt i samspel med vår omgivning. Att möjliggöra justeringar, förändringar inom grupper främjar hälsosamma, produktiva och värdeskapande samarbeten.
Vi bidrar med att skapa förutsättningar för möjliga förändringar i gruppdynamik, i samarbeten och därmed kvalitet i upplevt resultat. Att uppleva tillit till varandra och ha roligt tillsammans på en arbetsplats, med en upplevelse av balans mellan krav och kontroll, är viktigt för individens och gruppens välbefinnande.
Konflikthantering
Olika uppfattningar om ramar, roller, ansvar eller vilka strategier och aktiviteter som ska genomföras, är exempel på när konflikter kan uppstå. Ibland är de enkla att lösa och ibland kan assistans behövas. Vi arbetar med pedagogiska aktiviteter för gemensam förståelse och nya möjligheter att lösa motsättningar, konflikter eller samarbeten som kört fast.
Feedback för grupper
Kompetensutveckling för grupper med intentionen att etablera en gynnsam feedback-kultur i ett team, på en avdelning eller inom en organisation. En företagskultur där neutral feedback har en naturlig roll främjar kvaliteten på såväl samarbeten som på produktion och service.
Vi arbetar med neutral, ovärderad feedback, som ämnar bidra med kollegial återkoppling som främjar lyckanden, stärker självkänslan och att intentioner uppnås – avsett ramar. Det kan gälla feedback på idéer om framtida aktivteter, presentationer, projekt eller på existerande roller och ansvar.
Warm Data Lab
En gruppaktivitet där komplexitet undersöks tillsammans. Warm Data Lab främjar transkontextuell förståelse och utgör en unik miljö för att få fram viktig information, varm data, via alla de deltagare som ingår i dialog, samtal och reflektion tillsammans. Genom Symmatesi, lärande tillsammans, erhålls rik information om komplexa fenomen och tillstånd. Att mötas i ett Warm Data Lab för att undersöka en frågeställning är den mest fulländade och effektiva form av research, förundersökning, som kan genomföras. Innan beslut tas som riskerar resultera i nya och/eller fler problem.
Vill du boka ett Warm Data Lab? Skicka e-post!
kontakt@letthecatout.se
Vill du veta mer om Warm Data?
Du hittar all information om Warm Data Labs, WDL, och om Nora Bateson som myntat begreppet, på The International Bateson Institute.